Translokationstale for HHX- og HTX-studenterne i Nakskov, årgang 2024

Nakskov – byen med vinger og rødder

Kære HHX’er og HTX’ere fra CELF i Nakskov, årgang 2024

Det er en stor ære for mig at være blevet indbudt til at tale for jer i dag. Til jer der ikke kender mig, kan jeg fortælle at jeg bor på Fejø og arbejder hos Nordic Sugar i afdelingen for Digitalisering og Teknologisk Service. Ved siden af er jeg også med i bestyrelsen for Lolland-Falster Lovestorm.
Jeg vil starte med at ønske jer stort tillykke med jeres eksamen. Nu går I ind i en fremtid fyldt med muligheder og spændende udfordringer. Med jeres eksamen her fra CELF er dørene nu åbne for en bred vifte af karrieremuligheder.

Hvad kan man blive som HHX og HTX-student? Tja, jeg har gjort ligesom I måske ville gøre. Jeg har spurgt Chat.GPT. Den svarer at kan I søge ind på uddannelser som marketingkoordinator, finansanalytiker, robotingeniør, projektleder, ejendomsmægler, dataanalytiker, eventkoordinator, softwareudvikler, HR-konsulent eller bioteknolog. Jeg tænker, der er gode jobmuligheder i alle disse brancher. I står et godt sted i livet.

Men jeres muligheder stopper ikke her. Jeg vil gerne minde jer om – allerede her tidligt i jeres liv – at I også har potentialet til at blive ledere, hvor I kan tage ansvar og forme fremtiden for de virksomheder eller organisationer, hvor I bliver ansat.

Og der er også en tredje mulighed som jeg vil huske jer på. For dem af jer der har en iværksætterdrøm i hjertet, kan I vælge at blive selvstændige og skabe jeres egne succesfulde virksomheder.

Om succes
Succes kræver at I har styrke til at holde fast i jeres ambitioner og arbejde målrettet. Ja, det er jo let nok hvis man kan lide at gå i skole, eller hvis man kommer fra familier, der kan hjælpe én på vej. Så er alting nemmere. Men omvendt: hvis I gang på gang har oplevet uretfærdighed, eller hvis I ikke har en familie eller netværk der har gået vejen før jer og kan hjælpe jer, så er det svært. Mit råd til jer er at I skal vende det om og gør følelsen til en positiv kraft. Gør det til jeres brændstof.

Mange succesfulde mennesker har brugt deres egne oplevelser med uretfærdighed som brændstof til at opnå store resultater. Det er forfærdeligt at møde kritik, undertrykkelse, begrænsede muligheder, manglende anerkendelse, afvisninger og forskelsbehandling, men det er alt sammen oplevelser, som I kan prøve – ja, I er faktisk nødt til – at vende til noget positivt. Jeg tror at alle os der er til stede her i salen i dag, har oplevet at stå i sådan situation.

Du skal sige til dig selv: ”Jeg skal eddermame vise dem. Jeg skal vise alle dem der ikke tror på mig, at de tager fucking fejl.” Du skal vende denne her vrede til en energi, som bringer dig fremad. Så er der bedre chancer for at I ender med en succes, som alle omkring jer slet ikke havde forventet. Glæden er så meget større, når man når sådan et mål.

Et er sikkert: Succeserne kommer ikke af sig selv, uanset om du sidder med et ringe eller et godt eksamensbevis i dag. De fleste er nødt til at arbejde hårdt for at nå de mål, de sætter sig. Men jeg tror at det vigtigste er at I tror på jer selv.

Nakskov
Der er mange af jer der er nødt til at rejse væk fra Nakskov for at forfølge de mål, I har for fremtiden. Men husk at I kommer fra en fin, gammel by, hvor såvel torvet og de gamle bygninger som de grundlæggende menneskelige værdier er i orden.

Nakskov har mange gode arbejdspladser: Vestas, Nakskov Sukkerfabrik, Crispy Food, Ortofon, Alfa Laval, Nordic Air Filtration, C.E. Andersen, Bar2 og mange andre.

Folk der bor i Nakskov, nyder godt af en rolig og tryg livsstil, hvor der er adgang til både natur og kultur, og hvor man mærker en stærk følelse af fællesskab. For at illustrere dette vil jeg gerne læse op fra et Facebook-opslag fra Lolland-Falster Lovestorm. Det er skrevet af Steffan Juul og handler netop om Nakskov.

For lidt over 3 år siden boede Susan og jeg i Nivå. Et sted hvor vi var utrygge. Et sted hvor vi ikke var glade og et sted hvor man (generelt) ikke gik ud om aftenen. Vi havde svært til smil og holdt os generelt meget for os selv.
Nu er vi her. Skønne skønne Nakskov. En by med højt til loftet. Hvor man smiler til fremmede. Hvor man siger “hej”, “godmorgen”, “godaften” til folk man ikke kender. Hvor vi er glade og nyder en god aftengåtur. Hvor vi ikke kan lade være med at smile og elsker at være sociale (når hovedet er til det).
Vi skal nordpå om en månedstid. Og vi ved at vi vil blive kaldt Bonderøve og andet, men vi er ligeglade. Kald os endelig bonderøve, knoldesparkere og andet…for vi er glade hvor vi er. Vi er nyforelsket i hinanden og i Nakskov.
Skønne skønne Nakskov…ligesom alle andre byer, bare lidt smukkere ❤

Det som Nakskov mangler, er erhvervsaktive, unge mennesker som jer. Vi ved, I er nødt til at rejse væk for at videreuddanne jer, men vi håber, I kommer tilbage igen. Befolkningssammensætningen i Nakskov er ikke i balance, men den gode nyhed er, at der er mange virksomheder, som er ved at etablere sig i Nakskov og på Vestlolland. Jeg kan læse mig til, at det er virksomhederne European Energy, Copenhagen Energy, Hveiti, Biofuel Technology og Nature Energy. De og Nakskovs øvrige virksomheder og forretninger kommer til at mangle arbejdskraft om få år, og det vil gøre unge mennesker som jer særligt eftertragtede. I kommer ikke ”bare” fra det almene gymnasium. Nej, I har viden og interesse inden for teknologi og handel. Jeg tror ikke, I vil mangle karrieremuligheder her.

2024, klimaforandringer og fremtidens virksomhed
Jeg vil gerne sige nogle ord til jer om den tid vi lever i lige nu, hvor klimaforandringerne er en af de største udfordringer, vores verden nogensinde har stået overfor. De beslutninger, vi træffer nu, vil forme fremtiden for vores planet og for de kommende generationer.

Klimaforandringerne kræver, at vi tænker anderledes, at vi handler hurtigt og beslutsomt. Det er jer, den nye generation, der skal tage denne udfordring op, og vi, der er jeres forældregeneration, skal klappe i og lytte til jer. I har en mulighed for at skabe en bæredygtig fremtid, hvor økonomisk, miljømæssig, social og kulturel bæredygtighed går hånd i hånd. Jeres engagement, jeres innovative tanker og jeres vilje til at gøre en forskel er afgørende. Det er en tung byrde at bære, men også en fantastisk mulighed for at forme en bedre verden.

Jeg tror, det bliver spændende at være ejer, leder og medarbejder i fremtidens virksomhed. I bliver en del af denne rejse i langt højere grad end jeres lærere, jeres forældre og alle andre, der er på min alder eller ældre. Min mormor blev næsten 100 år og fortalte tit, hvor forundret hun var over alle de ting, der var sket og opfundet i hendes levetid. Udviklingen er fortsat i min levetid, og forandringerne vil blive endnu større i jeres levetid.

Til sidst vil jeg gerne give jer nogle råd med på vejen:

1) Lyt ikke til urealistiske forventninger fra samfundet, jeres venner eller jeres familie: Det er vigtigere at holde fast i hvem I er, finde jeres egne personlige mål og gå efter dem, frem for at forsøge at opfylde andres forventninger.

2) Det er okay at tvivle og føle usikkerhed: Det er normalt at have tvivl og ikke have alt på plads med det samme. Lyt ikke til hvad andre forventer af jer, men lyt til jer selv. Vær nysgerrig over for brancher I ikke kender. Giv jer tid til at mærke efter hvilken vej der passer til jer og bliv ikke bange, fordi I ikke har svaret lige nu. Mange har først fundet den rigtige karrierevej længe efter de fik studenterhuen på.

3) Find en karriere eller levevej, der passer til jeres til personlige interesser: I skal finde noget der passer til det der interesserer jer og det som I har talent for, også selvom det afviger fra den vej andre forventer af jer. Det giver både mening i livet og stolthed at være dygtig til et fag, et håndværk eller en anden særlig beskæftigelse. Udviklingen sker så hurtigt. De jobtitler og -funktioner I vil få gennem livet er nogle vi slet ikke kender i dag. Så det vigtigste er at I vælger noget som I selv synes er spændende.

Jeg vil ønske jer al mulig held og lykke. I er i mine øjne den generation, der bærer den tungeste og sværeste arv nogensinde. Ikke bare skal I drive dette samfund videre, I skal også bremse op og køre ud ad radikalt nye veje. Oven i det har I en skarp deadline og kan ikke skubbe opgaven over til jeres børn. Det giver spændende udfordringer, men også muligheder både for medarbejdere, virksomheder, en by som Nakskov og en landsdel som Lolland-Falster.

God rejse til jer, der forlader Nakskov nu eller efter sommerferien.

  • Tro på jer selv.
  • Glem aldrig, at I kommer fra Nakskov, byen med de store vinger og de dybe rødder. Husk at have fokus på begge dele.
  • Pas godt på hinanden og pas godt på Nakskov.

Tillykke alle sammen – and may the Force be with you, always!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *