Vinderkultur på Lolland-Falster

“Spørgsmålet er, om vi får et rigere liv ved at afstå fra at række ud efter de drømme, andre ikke tror vil gå i opfyldelse for os.” 

Fra forordet i bogen “Vinderkultur på Lolland-Falster 2016” – Læs mere om bogen her

VI FORTÆLLER HISTORIERNE – EN FOR EN

Claus Meyer har engang sagt:

“Spørgsmålet er, om vi får et rigere liv ved at afstå fra at række ud efter de drømme, andre ikke tror vil gå i opfyldelse for os.”

Svaret er selvfølgelig, at vi skal række ud efter drømmene, og at vi skal trodse pessimisterne og dommedagsprofeterne. Jeg er meget enig. Det er der rigtig mange, der gør på Lolland, Falster og småøerne, men spørgsmålet er, om vi kender disse personer godt nok.

Med Lolland-Falster Lovestorm er de danske sydhavsøer blevet kendt for den kærlighed og stolthed, som vi, der bor her eller stammer herfra, føler så stærkt. Lolland-Falster har mange fordele: Beliggenhed, lave kvadratmeterpriser, stabil arbejdskraft, smuk natur, kendte turistattraktioner og fremtidige investeringer i milliardklassen, stjerneklare nætter uden for byens lys, små færger, der lægger til og sejler fra, fisk og rejer, billige tennisbaner og fodboldklubber uden lange ventelister. Men det, som er den virkelige attraktion, er de mennesker, som bor her. Livshistorierne, fællesskaberne, sammenholdet, viljen til at få Lolland og Falster til vokse og udvikle sig og ambitionen om at vinde over det, som giver modstand. Trodsigheden og viljen til at rejse sig igen og igen, lige meget hvad der sker.

Vi fejrer vores helte med prisoverrækkelser, avisartikler, tv-portrætter og opslag på de sociale medier. Men visionen med denne udgivelse er at samle og fastholde beskrivelserne af vores lokale foregangsmænd og -kvinder, så de kan indprente sig lidt dybere i vores bevidsthed og – med dette lidt mere varige format – give viden og inspiration på den lange bane til både lokale og tilflyttere, unge og gamle. Visionen er også for en gangs skyld at blande kortene og lade erhvervsprofiler, ildsjæle, foreningsfolk, sportsfolk og kulturpersonligheder stå side om side med hinanden. Alle bor eller er opvokset det samme sted, og alle er de med til at skabe den nye fortælling om Lolland-Falster, som i disse år bliver mere og mere udbredt. Vi løfter i flok og kan ikke undvære hinanden.

Vi skal kende os selv og vores eget værd, før vi for alvor kan tiltrække nye mennesker til vores egn. Og de, der kommer udefra, skal have inspiration, som gør, at de en dag bliver til turister, nye bosættere eller iværksættere. Det håber vi, at denne bog vil bidrage til. Grundlaget for en stærk vinderkultur og stolthed er klart til stede på Lolland og Falster. Historierne skal blot fortælles, og det gør vi her. En for en.

Vi håber, at bogen vil læst hjemme på øerne, men også at den kan nå langt ud over Lolland-Falsters grænser. Giv bogen til mindst en, der ikke bor her, og inviter vedkommende til at komme forbi og evt. hilse på en af dem, du finder her i bogen.

God læselyst og lovestorm!

Kirsten Sydendal

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *