Tænd lys i stedet for at forbande mørket

Af Kirsten Sydendal

”Hvad var det dog, der skete?” Ja, det fristes man til at spørge, når man ser tilbage på 2015 med Lolland-Falster-brillerne på, for vi blev vist selv lidt overrumplet.

Vi blev i april – som så mange gang før – angrebet af medierne, der havde fokus på samfundsproblemer, som ikke er unikke for vores egn. Men denne gang fandt vi os ikke i det, og vi sagde eftertrykkeligt fra. Denne gang stod vi op mod stigmatiseringen og mod det ensidige fokus. Vi dannede Lolland-Falster Lovestorm-gruppen på Facebook, vi sendte et hav af gode historier fra Lolland-Falster til resten af Danmark, og vi blev hørt. Lokale og landsdækkende medierne hørte os, politikerne hørte os, og vi lod os også selv påvirke med fornyet optimisme og stolthed over at bo på Lolland-Falster.

Det, vi sammen gjorde, var massivt og fik en enorm opmærksomhed. Det blev til en folkebevægelse og meget end bare reaktionen på et tv-program. Opgaven med at understøtte denne bevægelse har vi taget på os i Quality Lolland-Falster, og vi har fået hjælp og opbakning fra mange kanter. Business Lolland-Falster og deres ambassadørkorps holdt sammen med os i oktober med en fantastisk Lolland-Falster Lovestorm-fest i Vega i København. En begivenhed, som vi håber, vi kan gentage både hjemme på Lolland-Falster og i København i 2016.

Nu kan ingen tage Lolland-Falster Lovestorm fra os. Det er blevet et af vores særkender. Vi ser frem til 2016, hvor Lolland-Falster Lovestorm fortsat vil vise sin styrke, overraske og samle indbyggerne på Lolland-Falster og gøre flere og flere gæster og tilflyttere nysgerrige efter at opleve vores egn.

Fællesskab
Der er tre ting, som, vi mener, er vigtige i dette arbejde. Det første er fællesskab og relationer. Det er vigtigt, at vi kommer hinanden ved. Vi skal binde bånd lige fra Albuen i vest til Marielyst i øst og fra Vejrø i nord til Gedser i syd. Vi skal mærke sammenholdet. Her er det en kæmpe fordel geografisk at være øer. Vandet afgrænser og adskiller, men vandet kan også samle. Nøjagtig som vi ser det på Fejø, Femø og Askø, hvor der er et særligt øsammenhold. Det er, som om vi efter Lolland-Falster Lovestorm er rykket lidt mere sammen og nu for alvor har en følelse af stærk tilknytning og fællesskab. Som en skrev i Facebookgruppen forleden, da hun for første gang besøge ”Huset i Parken” ved Fuglsang og følte en særlig samhørighed: ”Lolland-Falster er ikke bare et sted, vi bor. Det er et sted, hvor vi er sammen.”

Handlinger
Den anden ingrediens er handlinger. Vi skal gøre ting sammen, og ikke bare snakke om, hvordan andre bør indrette verden for os. Der er meget, som vi er nødt til at overlade til dem, der har den politiske magt, men der er uendelig mange små handlinger, som er nemme at iværksætte, og som også gør en forskel. Det er alle de mange tusind historier i Facebookgruppen et levende bevis på. Vi har alle skaberkraft, og vi har magt til at gøre noget. Og når vi er mange nok, gør vi indtryk og kan flytte noget. Det skal vi aldrig undervurdere i frustrationerne over de beslutninger, vores politikere ser sig nødsaget til at træffe på deres bane.

Fest når ting lykkes
Den tredje ingrediens er fejringer. Vi skal fejre og glædes over det, der lykkes og går godt. Både når vi synes, der er langt mellem succeserne, og når vi synes, at succeshistorierne er ved at tage overhånd. For det er vigtigt med traditioner, og det er vigtigt at have lejlighed til at mødes på kryds og tværs og feste. Der er et ordsprog, der siger, at man skal tænde lys i stedet for at forbande mørket. Og det gør vi, hver eneste gang vi mødes fysisk, hædrer nogen eller går til et offentligt arrangement her på egnen. Også det at sige tak og give sidemanden eller nabobyen et skulderklap – eller like – er en lille fejring.

Råstyrke og stædighed
Med Lolland-Falster Lovestorm-bevægelsen skal vi ikke stirre os blinde på succeserne. Vi skal stadig huske, at der er mennesker omkring os, som har det svært, og dem skal vi hjælpe. Det ene forhindrer absolut ikke det andet. Et af mine ønsker for 2016 er, at alle i samfundet finder de ressourcer og potentialer, som de har inderst inde. At alle finder mening med livet og føler, at de udfylder en vigtig plads og behandles med værdighed. Lolland-Falster har som egn været gennem hårde tider, og blandt de folk, der bor her, er der en del, der har det svært. Men vi har alle en særlig råstyrke, ukuelighed og stædighed, som går på tværs af både fødested, alder, uddannelse og indkomstniveau. Vi giver ikke op. Vi kæmper, og vi rejser os igen og igen.

Vi har været et af Danmarks mest udskældte og fordomsramte områder, men det ændrede vi på i 2015. Vi kan i dag ikke tale om Lolland-Falster og vores udfordringer uden også at tænke på alle vores styrker og ressourcer. Vi skal ikke se på problemerne alene. Med til et ærligt og nuanceret billede af Lolland-Falster hører også succeserne og ressourcerne, og dem har Lolland-Falster Lovestorm i den grad medvirket til at fremhæve i året, der er gået.

Tak
Jeg vil gerne sige tusind tak til alle dem, der året igennem har bidraget i og uden for Facebookgruppen, og som hver dag udlever og sætter ord på glæden ved at bo på Lolland-Falster. Det er helt afgørende for vores succes, at dette initiativ bakkes op af borgerne. Uden den opbakning er Lolland-Falster Lovestorm ingenting. Der kommer ingen udefra og redder os. Min opfordring til alle er, at vi holder op med at tåle og se os selv som ofre. De, som er stærkest, har det største ansvar for at løfte i fællesskab, motivere og få alle med. Vi er alle sammen ambassadører for vores område og har alle mulighed for at præge det liv og det omdømme, vi har. Alles indsats har en betydning. Det viste 2015 os, og det gælder også fremover.

Kærlighedsstormen fra Lolland-Falster vil vokse sig stadig større i 2016. Der er mange Lovestorm-afledte initiativer under forberedelse: Højskoleprojekt, borgerfællesskab, udgivelser og meget andet. Jeg glæder mig til at tage fat på et nyt og spændende 2016 og ønsker alle et godt og lykkebringende nytår med masser af lovestorm!

Kirsten Sydendal
Formand for Quality Lolland-Falster

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *