Tale ved lanceringen af QLF’s hæfte “Det gode liv” 18. juni 2013

Kære alle!

Jeg vil gerne byde jer velkommen til QLF’s lancering her på Oreby Mølle.

Tak for at I er kommet her i dag for at fejre vores splinternye hæfte med gode historier og tips og råd om det at bo her på Lolland-Falster. Det er dejligt at se, at vi er så mange som har lyst til at samles om denne vigtige sag: nemlig at finde og sprede de gode historier om Lolland-Falster og at skabe stolthed over det sted, vi bor.

Quality Lolland-Falster startede i 2009, hvor vi skrev ordene til vores første projekt.

Vores initiativ har nu vokset sig stort og levedygtigt – det lever også efter, at projektperioden er udløbet, og det er vi stolte af. Vi har snart 500 støtter på Facebook, og vores kvindenetværk er på over 300 kvinder.

Mellem 60 og 70 af disse kvinder mødes hver måned til vores populære QLF-bar, og hver gang møder der nye op, som føler det giver mening og et socialt – og for nogle også et forretningsmæssigt – udbytte at være en del af vores netværk.

Omverdenens billede
Vi ved alle sammen godt, at Lolland-Falster ikke har det bedste ry i resten af Danmark.

I QLF har vi formået at samle mange af de kvinder, som ligesom os er bekymrede over denne udvikling, men som ikke vil sidde med hænderne i skødet og se på.

Vi fornægter ikke de dårlige historier, de triste skæbner, de faldefærdige ejendomme og de få arbejdspladser i vores del af landet. Lolland-Falster er bestemt ikke for tøsedrenge, som Susanne Hovmand siger det. Det ved vi godt.

Men vi insisterer bare på også at fortælle de gode historier, så der bliver lidt mere balance i det billede, som jyder, fynboer og sjællændere har af os. Vi synes ikke, der kun skal fokuseres på det dårlige, når der også er så meget godt, så mange succeser og så mange dygtige og ambitiøse mennesker, der bor her på øerne.

Vi arbejder ikke kun med omverdenens forståelse af os. Det handler også om vores egen selvforståelse. Hvis vi ikke retter ryggen, hvis vi er flove over vores bopæl eller historie, jamen så smitter det, og så bliver dem, der omgiver os, også i tvivl om, hvorvidt der er godt at være her. Og så starter den negative cirkel.

Stolte indadtil
I QLF vil vi have en positiv spiral, der hele tiden forstærker sig selv. I QLF bekræfter vi hinanden i, at der er godt at bo på Lolland-Falster. Vi fortæller vores egen historie til ligesindede, og vi deler de gode oplevelser, vi har haft i vores lokalområde – gang på gang.

Jeg er sikker på, at når man har været til QLF-bar bare et par gange, så får man en langt større gennemslagskraft og overbevisning i stemmen, når man næste gang sidder ved et selskab i Roskilde og skal fortælle bordherren om, hvor man bor. Så kan man de gode historier på fingrene, og man ved at man ikke er den eneste, der har fundet på at slå sig ned på Lolland-Falster. Man ved nemlig, at der er over 300 andre succesfulde kvinder, der har valgt det samme.

Rollemodeller
Det man ikke kender, kan man ikke drømme om, har jeg hørt en lokal erhvervsmand sige. Hvis danske kvinder ikke kender Lolland-Falster fra den bedste side, hvad skulle så få dem til at drømme om at flytte hertil? Man skal inspireres først, og det er det, vi vil, med vores lille bog.

Vi har udvalgt otte kvinder og brugt dem som rollemodeller. Rollemodeller er personer, vi kan spejle os i og lade os inspirere af. Vi vil gerne have, at læserne tænker: ”Hey, dér er en, der har valgt Lolland-Falster til – og som ikke ser sig selv som en, der er dømt til at bo der. Hun ligner én, der kunne klare sig godt overalt i Danmark. Hun har værdier, der i øvrigt ligner mine, så: Hvis hun kan bo på Lolland-Falster, så kan jeg måske også.”

Det at benytte rollemodeller styrker også den troværdighed, man sender ud med sit budskab, og netop troværdighed og ærlighed har været vigtigt for os. Derfor kan I i bogen også læse et afsnit om ”Stenen i gummistøvlen”, som handler om de ting, der nogle gange er irriterende og gør det bøvlet at bo på Lolland-Falster.

QLF som tilflytternetværk
Relationer mellem mennesker spiller en afgørende rolle, når man skal træffe nye livsvalg. Vi tror, at forbindelser mellem mennesker og netværk i fremtiden vil blive ekstremt vigtige.

Som forbrugere lader vi os i mindre og mindre grad overbevise af producenternes eller ejendomsmæglernes egne lovord om deres varer. Vi vil i stedet kende nogen, der anbefaler varen, og når vi skal finde en ny bopæl, vi vil bo steder hvor den sociale kapital er høj, hvor atmosfæren er autentisk, og hvor folk hilser på en og byder en velkommen.

Her viser vores QLF-netværk sin styrke. Netværket er organiseret på Facebook, hvor man nemt kan få overblik over medlemmerne, og på QLF-baren er alle kvinder velkomne. Vi har budt velkommen til snart mange tilflyttere i netværket, og dem vi hører fra, melder alle tilbage, at de er blevet rigtig godt modtaget. Det er en unik mulighed for hurtigt at få et godt afsæt til nye bekendtskaber i en ellers fremmed egn.

QLF i fremtiden
Med QLF har vi fået skabt et solidt fundament. Vi har et stærkt netværk, og mange store sponsorer har syntes, at det, som vi står for, er værd at støtte. Det skylder vi en stor tak for.

Vi er kendt på Lolland-Falster, vi har gode kontakter i Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter, Kommunernes Landsforening ringer til os når de efterlyser ildsjæle, og der er også journalister der kontakter os, som gerne vil bruge vores historier. Så på den måde har vi en platform som er uvurderlig.

Vi har lyst til nye samarbejder og partnerskaber, men vi lægger vægt på at det skal gøres ordentligt og professionelt, så vi tager den tid der er nødvendig for at finde frem til hvilke veje vi skal gå ad i fremtiden. Foreløbig har vores mål været udgivelsen af dette hæfte. Vi er meget stolte af det, og vi håber den vil blive brugt overalt på og uden for Lolland-Falster.

Afslutning

Jeg vil gerne have at I sammen med bogen tager tre ting med jer hjem i dag:

1) Vi er alle sammen ambassadører for Lolland-Falster,

2) Vi bestemmer selv om vi viderebringer den dårlige historie, om vi tier stille, eller om vi fortæller den gode historie,

3) Vores valg er afgørende for om omverdenen ser os som ofre eller som trendsettere. Det starter med os selv, og det er et langt, sejt træk.

Træffer vi det rigtige valg, kan vi alle – hver på vores måde – være med til at gøre en vigtig forskel for fremtidens Lolland-Falster.

Tak for ordet

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *